Ayda İki Kez Bir Kez Bile Sizi Çıldırtırken? Ayda İki Kez Adet Görmenizin 8 Muhtemel Nedeni
Ayda bir kez adet olmak bile kötüyken, iki kez adet görmek hiçbirimizin isteyeceği bir şey değildir. Paniğe kapılmadan önce, döngünüzün neden düzensiz olduğuna dair birçok mantıklı açıklama olduğunu bilmelisiniz. Yani oldukça kolay bir sebep olabilir. Öte yandan, altta yatan bir tıbbi sorununuz da olabilir. Doğru bir teşhis almak, adet döneminizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Peki ayda iki kez adet görmenizin sebebi ne olabilir?
Bu içerik bir teklif teşkil etmez. Yaşadığınız veya yaşayacağınız herhangi bir sağlık sorunu ile ilgili mutlaka bir doktora danışın.
Kaynak:https://www.cosmopolitan.com/health-f…
Ayda iki kez adet olmak normal mi?
Ocak veya Ağustos gibi bir ay düşünün. 1 Ocak’ta adet görmek ve ardından 29 veya 30 Ocak’ta tekrar adet görmek ideal olmasa da tamamen normal olacaktır.
Hormonal doğum kontrol hapları: Rastgele bir hormonal kontraseptif kullanmaya başlamanın adet döngünüzü etkileyeceğini biliyorsunuz. Dr. “Günlük, haftalık veya aylık olarak alınan doğum kontrol hapları genellikle kanamaya neden olan bir plasebo haftası veya geri çekilme dönemini içerir.” diyor.
Spiral: Doğum kontrol hapları gibi, doğum kontrol formüllerinden biri olan spiral kullanmak da adet döneminizi değiştirebilir.
Ertesi Gün Hapı: Ertesi sabah hapının nasıl çalıştığına dair kısa bir özet vermek gerekirse, Dr.
Polikistik Over Sendromu (PCOS): Çok düzensiz ve ağır kanama PCOS belirtisi olabilir. Temel olarak hormonlarda bir dengesizlik olabilir ve bu durum yumurtlama döneminde yumurtaların düzenli salgılanmasına izin vermez ve adet döngünüzü tamamen bozar.
Kanama Bozukluğu: Vücudunuzun kanamayı durdurması zor olduğu için kanama bozukluğunuz olabilir.
Özellikle ayda birden fazla veya yedi günden fazla süren pıhtıların olduğu adet döngüleriniz varsa, kanama bozukluğunuz olabilir. Kadın Sağlığı Ofisi’ne göre, kanama bozukluğu yaklaşık on kişiden birinde görülür. Doktorunuz size bazı ilaçlar vererek size yardımcı olabilir. Seçeneklerinizden bazıları hormonal doğum kontrolü, diğer hormonal ilaçlar ve demir takviyelerini içerir.
Adenomyozis teşhisi: Tam adı kulağa biraz ürkütücü gelse de, adenomiyoz genellikle rahmi kaplayan dokunun rahim duvarında büyümesi sonucu oluşur. Bu, duvarın daha kalın ve süngerimsi olmasına neden olur.
Dr. Pastor-Carvajal’a göre, ‘Duvar daha kalın olduğu için kanama daha ağır ve bazen daha sık oluyor.’ Bu, adet döneminiz geldiğinde atılacak daha fazla ‘duvar’ olduğu anlamına gelir. Adenomyozis en iyi ultrasonla teşhis edilir ve doktorunuz bu teşhisi onayladıktan sonra hem ağrılı krampları hem de kanamayı azaltmak için anti-inflamatuar ilaçlar veya doğum kontrolü önerilebilir.
Rahim miyomları: Dr. Pastor-Carvajal’a göre miyomlar, rahmin duvarında veya astarında büyüyen, harika, ağır ve sık adet kanamasına neden olan doku kütleleridir. Genellikle 30’larınızda görünürler.
Miyom semptomlarınız olduğunu düşünüyorsanız, doğum uzmanınızla hızlı bir şekilde iletişime geçmekten çekinmeyin. Miyomlar için önemli müdahaleler ve testler vardır, ancak doktorunuz kanamanızı azaltmak için hormonal spiral gibi bir prosedür de önerebilir.
Günlük stres faktörleri: Hayatınızdaki gerginlik ve diğer şeyler adet döngünüzü etkileyebilir. Chambers, “Bunu stresle ilişkilendirmeden önce, anormal adet döngülerinin daha endişe verici nedenleri listeden çıkarılmalıdır” diyor. diyor.
Doktorunuz birden fazla adet döneminin veya düzensiz adet dönemlerinin diğer olası nedenlerini ekarte ettiyse, stresli bir yaşam değişikliği, çok fazla seyahat veya alışılmadık bir zaman diliminde olmak, 24 saatlik uyku-uyanıklığınız olan sirkadiyen ritimlerinizi etkileyebilir. döngü. Chambers, “Adet döngüsünü sıfırlamanın en iyi yolu, sağlıklı ve güvenli bir rutini yeniden oluşturmaktır” diye ekliyor. Kendiniz için sistematik bir uyku/yeme/antrenman programı oluşturduğunuzda, adet döngünüzün normal haline döndüğünü görebilirsiniz.